шоколадова торта

Полезно за всички: как правилно да избираме шоколад

Шоколадът и въобще всички останали шоколадови рецепти без съмнение са любимото сладко нещо на почти всеки човек по света и у нас. Но за да бъдем сигурни кой от всички видове рецепти с шоколад е най-полезен за нашето здраве, е необходимо да бъдем информирани относно това как да избираме правилно шоколада.

Употребата на шоколад в световен мащаб е огромна. Освен като шоколадови блокчета, субстанцията се влага и в много сладкиши, десерти, торти и т.н. През последните години натуралния шоколад е много използван за направата на т.н. сурови торти и други веган десерти.

Всеки път, когато прочетете върху някоя опаковка десерти с шоколад процентното количество какао, трябва да знаете, че това е показател за общия процент на какаови зърна, какаово масло и шоколадов ликьор в съдържанието на дадените десерти с течен шоколад. В суровите шоколадови торти това количество е малко по-голямо, за да компенсира липсата на стандартен блат и други съставки с глутен.

Шоколадовият ликьор е гъста консистенция, която се получава, когато се смила сърцевината на зърната какао. Ликьорът съдържа както какао, така и какаово масло в почти 50 на 50 съотношение. Добре е да имате това предвид, когато употребявате и купувате вкусни и полезни сурови десерти с шоколад.

Какаовото масло от своя страна представлява мазнина, съдържаща се в какаовото зърно. То се стопява при температура като тази на човешкото тяло и придава на шоколада онова усещане в небцето, което подтиква хората да изпробват домашни рецепти с шоколад отново и отново. Що се отнася до какаото на прах, както предполагаме, че повечето любителки на рецепти с черен шоколад вече знаят, то се получава като се изстиска маслото от какао от зърната и частта, която е останала, се смила на прах. За да бъдат едни рецепти за сурова шоколадова торта с натурален шоколад здравословни, то минималното количество какаови зърна в съдържанието им трябва да бъде цели 70 процента.

И все пак, това в никакъв случай не означава, че трябва да забравите за невероятно вкусните рецепти с бял шоколад. Безспорно най-полезният шоколад е неподсладеният, който съдържа от 85 до 100 процента какао. Той не се препоръчва за приготвяне на рецепти с разтопен шоколад, тъй като е прекалено горчив. Горчиво-сладкият шоколад е пригоден предимно за кулинардни цели, неговото какаово съдържание достига до 80 процента какао. Именно той е най-използван като суровина за здравословните шоколадови сурови торти.

Полусладкият шоколад пък притежава 60 процента максимално какаово съдържание и това го прави не толкова здравословен. Любимият млечен шоколад съдържа най-много 20 процента какао. Белият шоколад пък не е вид шоколад, тъй като какаовото съдържание в него е 0 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *