Цветя

Кога са родени цветята

Да си представим свят без цветя – определено не е лесно. Какво ще носи различните цветове в поляните, неподражаемия естествен аромат и тази натурална красота, ако не цветята?

Свикнали сме да бъдем обградени от най-различни букети цветя по различни празници – цветя за рожден ден, кошница с цветя за благодарност от наш колега, букет рози от нашия любим за деня на влюбените – като цяло, списъка е дълъг. Разнообразието на цветя е огромно и ние можем да избираме сред различни цветарски магазини, или пък доставка на цветя за дома. Но знаете ли къде са се появили първите цветя на планетата ни и преди колко години се е случило това?

Първите сведения за отглеждане на цветя датират от дълбока древност. Изображения на рози са намерени на остров Крит, които датират още от 3000 г. пр. н. е. В древен Египет са открити запазени в пирамидите листа и семена от фикус, финикува палма и други декоративни растения. Историците не могат да определят, каква е била традиционната роля на цветята през тези епохи. Надали са предлагали услуги, подобни на днешната като доставка на цветя, но със сигурност са ги ползвали за обреди, церемонии и тържества.

Розите и белия крем били много обичани в древна Юдея, а символ на мира там били нарцисът и миртата. Не е случаен и факта, че едно от „седемте чудеса“ на света са били висящите градини на Вавилон. В Иран пък било пълно с градини, по-познати тогава като парадизи. Там отглеждали декоративни дървета и храсти, както и много цветя. Сред тях били зюмбюл, нарцис, лалета и др., като най-голяма почит отдавали на розата. Иран често бил наричан Гюлистан от много поети – в превод означава страна на розите.

Оказва се, че любимите ни днес цветя са били любими на различни народи и преди хилядолетия. Късно след откриването на много видове, те са били разпространени и в Европа. Много информация за този период по темата е открита в „Илиада“ и „Одисея“.

Както днес се радваме на букет рози, закупен от магазин за цветя, така е било и преди хиляди години. Разликата днес е, че можем да избираме от далеч по-голямо разнообразие и да правим дните си различно щастливи всеки път! А като бенефит съвременните технологии и услуги като поръчката онлайн и доставката на цветя ни доставят радост, бързо получаване на избрания букет и повече свободно време.

Източник: https://www.top-flowers.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *