ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ПРАКТИЧНОСТ В ЛИЦЕТО НА CASIO

Нося часовник с компас. Харесва ми да знам, къде отивам.”

– Бил Мъри

 

Ако си търсите ръчен часовник, няма как да не попаднете на марката Casio. Те са особено популярни у нас и се срещат в най-разнообразни модели. Типично в духа на японската мисъл, моделите са обогатени с някои хитри технологични функции, които биха уведомявали притежателя си не само за часа, а например за датата, разположението на четирите посоки или стойността на атмосферното налягане.

Историята на часовници Casio не е интересна само за хора техничари по душа, а е добро сведение за всяка по-любопитна натура. Ето как е започнало всичко:

Едно скромно начало

Пълното име на марката е Casio Computer Co., Ltd и зад основаването ѝ през 1946-та година стоят двамата братя Тодао и Кашио Тасио.

Това е била малка фирма, която първоначално се занимавала с произвеждането на  части за микроскопи. Няколко години по-късно, братята решили да обхванат по-голяма аудитория, като започнали да произвеждат и калкулатори. Именно това била малката крачка към създаването на нещо по-голямо и оригинално.

ХибридътCasiotron”

Японските братя смело решили да надградят образа на обикновения калкулатор, като го смесили с часовник. Така се родил Casiotron, първият електорнен часовник на компанията, пуснат в производство през 1974-та година.

Идеята им била спомогната и от факта, че в кварцовите ръчни часовници съществувал електронен брояч, заимстван от този, който се ползва в компютрите.

Големият удар

Успехът не дошъл светкавично, дори когато трудолюбивите изобретатели не спирали да разработват интересни комбинации от часовници-електронни тефтерчета и часовници-калкулатори.

Лицето на славата им се усмихнало чак след като през 1984-та година пуснали на пазара противоударния часовник Casio G-Shock.

След него вариациите от причудливи и мултифункционални часовници не спирали да валят:

Casio Pela

Супертънък и лек часовник; дебелината му е едва 3,9 мм, а с верижката си тежи  само 12 грама.

BM-100Wj

Истински магьосник сред часовниците. Във функциите му влизат метеорологично прогнозиране, измерване на дълбочини и върхове.

DQD-10

Този модел е цял компютър. Има вграден радиоканал, благодарение на който получава точна информация за времето. Притежава също слънчеви батерии и вградена камера.

С времето създателите започнали да наблягат и на по-финия дизайн, такива са линиите часовници Casio Gold Label или Casio Red Bul.

За женския вкус се появява дамската линия Casio Sheen, която предлага модели изящно декорирани с красиви камъчета Swarovski. Създава се и женският вариант на емблематичните G-Shok  със симпатичното название Baby-G.

Последен писък на технологията

Часовниците Casio не спират да ни удивляват и до днес с технологичните си решения. Част от тях могат вече успешно да заместят дори смартфон. Това не бива, обаче, да отказва потребителите с по-нисък доход; наред със скъпите многофункционални модели, могат да се намерят и съвсем достъпни такива, които също да гарантират устойчивост и качество на високо ниво.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *