Счетоводство

Форми на всяко счетоводство

Днес в самата практика на всяко счетоводство се срещат и се наблюдават много различни форми на отчитане. Причината за това е, че фирмите са различни, а също така икономическите условия се различават при всяка компания. Освен това обема на работа и финансите на различните фирми се различават. Всички тези условия и критерии определят каква форма на самата счетоводна отчетност ще се използва.

Изборът на счетоводна форма, която да е успешна за всяко счетоводство е строго индивидуална, а също така е цяло умение. Ако правилно се справим с тази задача, то ние ще можем по-лесно да организираме своят работен процес. Интересното тук е, че една форма днес може да е остаряла, но след време да възникне отново и така да си спомним вечният израз, че всяко ново нещо е добре забравено старо.

Историята на съвременното счетоводство е пряко свързана с измененията в неговата форма. Например ръстът и развитието на стопанската дейност са довели до появата и развитието на много нови форми на днешното счетоводство. В историята на счетоводството са изиграли важни и водещи роли различни негови форми: американска, венецианска, френска и много други.

Ако разгледам тези форми на счетоводство ще забележим, че много от тях играят важна роля и до днес. Ние посрещаме хората по дрехите отначало, а едва след това по техните мисли и ум. Формата на всяко счетоводство са като дрехите при счетоводителите, с които всеки счетоводител “облича” своите лични мисли.

Интересно е, че една от най-древните форми на днешното счетоводство е Венецианската на Лука Пачиоли. Тя е много полезна особено за малките фирми. Днес се смята, че съвременното счетоводство е “езикът на бизнеса”. То ни дава ясна представа за финансовото състояние на фирмата, а също така за нейните активи, приходи, пасиви, разходи и разбира се капитали. Тази информация е от изключителна важност за вземането на важни икономически решения, които мога да определят бъдещето на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *