Социална тревожност

Справяне със социалната тревожност

Специалистите твърдят, че социалната тревожност се проявява в притеснения по време на запознанства, при хранене на обществено място, при говорене пред публика и др. Хората страдащи от подобна тревожност определено  избягват случаите, в които могат да се сблъскат с такива предизвикателства. Често използват алкохол, за да станат по-смели и да притъпят безпокойството. Така могат да достигнат до нежелана алкохолна злоупотреба, депресия, проблеми в кариерата.

Социалната тревожност обикновено се придобива по време на възпитание или социализация и може да бъде преодоляна.

Трябва да е ясно какви са ситуациите, които избягва човека. След това да се предизвика сблъсък с притеснителна ситуация, за да си докаже, че няма какво толкова страшно да стане. Справяйки се с всяка изминала ситуация, човек става все по-уверен и тревожността рязко намалява.

Необходимо е да се знае и поведението, което носи някакво облекчение при определена ситуация, но е вредно за човека. Например, употреба на алкохол или опиати. Следва това поведение да бъде избегнато. Това допълнително ще затвърди увереността на личността.

След това трябва човекът да изключи тревожните си мисли. Дори и да не може всяка една тревожна ситуация да се предизвика, достатъчно е страдащия от социална тревожност да разиграва сценария мислено и постепенно да се бори със страховете си.

Друга важна стъпка е да не се допуска последваща критика на случилото се. Вместо да се критикува личността, трябва да намери за какво да се поздрави или да си напише „червена точка“. Всяко излизане срещу страховете е една победа. Всяка такава победа трябва да се отбелязва и награждава.

Никой не може да бъде съвършен. Достатъчно е, че страдащият от социална тревожност проявява достатъчно смелост да се изправи срещу страха си и да се справи с критичната ситуация с достойнство. Всяко избягване на такава ситуация отдалечава от успешното лечение и преодоляване на тревожността.

Препоръчително е да се консултирате със специалист, ако установите наличието прояви на социална тревожност у себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *