Спорт и бременност

Организмът на бременната жена не трябва да се възприема като нещо крехко. Какво да бъде нейното поведение, може ли да се занимава със спорт за поддържане на физическата форма – за това ще стане въпрос в настоящата статия.

Има информация, че спортуващата жена по-леко кара своята бременност. За да се разбере има ли съвместимост между бременност и спорт е добре да се изясни до колко жената е спортувала преди да забременее, тъй като физическото натоварване пряко зависи от тази информация.

Когато бременната жена не е сигурна с какъв вид спорт да се занимава, то следва да започне с по-леки физически натоварвания. Например, неподготвената бъдеща майка може да си позволи продължителна разходка или плуване в басейн. Най-благоприятен период за спорт е след третия месец, тъй като към този момент е завършила адаптацията на организма към процеса на износване, хормоналното пренареждане и значително се намалява риска от заплаха за малкия човек.

През първото тримесечие спорта трябва да е ограничен, защото това време е много критично за бременността. В този период възниква сериозния проблем свързан със спонтанен аборт, както и се залагат основните органи и системи. В това време настъпват и физиологическите промени в организма, които може да предизвикат неразположение, лошо самочувствие, умора. За това през този период не се препоръчат някои физически упражнения, които натоварват сърдечно-съдовата система и са съпроводени с напрежение.

Първото тримесечие е време на повишено съдържание на хормони в организма, които поддържат мускулите в състояние, предпазващо от травми и това налага да не се прилагат всякакви упражнения, свързани с опъване. Винаги трябва да се помни, че всяко физическо натоварване трябва да бъде ориентирано към поддържане на добро самочувствие. Ако бременната жена усеща главозамайване, то за какъв спорт може да става дума.

Когато при бременност се планират самостоятелни занятия, то трябва да се отдели внимание на леки физически натоварвания. Най-подходящ спорт за бременни е плуването. Съвременният фитнес предлага голямо разнообразие: аквааеробика за бременни, йога, аеробика и даже танци. Основното е физическите занимания да доставят на бъдещата майка положителни емоции, тя да бъде весела, бодра и бременността ще премине леко. Целта на фитнеса е подобряване самочувствието на бъдещата майка, развитие на отделни групи мускули и подготовка на организма за раждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *