Паркет за подово отопление – топлина и красота в едно

Комфортно е да се ходи бос по топъл под, а още по-приятно е когато е ползван паркет за подово отопление. Красиво и престижно е жилището когато се използва паркетна дъска. Навярно много читатели са слушали, че дървеното покритие не е подходящо при ползване на подово отопление. Ще се опитаме да разясним доколкото имаме възможност как се съчетава паркетната дъска с подовото отопление.

Всяка конструкция за подово отопление в стаята се състои от тръби с циркулиращи в тях топлоносители или с една дума казано това е един голям нагревателен прибор. За този отоплителен прибор е важно максимално голяма част от топлинната енергия да попада в помещението, да не среща по пътя си препятствия.

Производителите на паркет за подово отопление с предлагането му дават и своята инструкция за ползването. Температурата на пода не трябва да се повишава повече от 26 градуса и да не се допуска рязка смяна както на температурата, така и на влажността. Има редица особености при избора му. За подовото отопление трябва да се предпочита паркетна дъска от най-стабилните дървесни видове. Добре подхождат дъб, ясен, орех. Не са подходящи бук и клен, които са податливи на промените на температурата и влажнострта.

Да се обърне внимание и на дебелината на паркетната дъска – тя не трябва да е тънка, нито дебела. Тънката дъска може да се деформира, а дебелата да затрудни затоплянето на пода. Наличието в помещението на постоянно работещ увлажнител на въздуха намалява до минимум вероятността да се разсъхне дървения под и мебелите. Нормализирането на влагата се отразява добре и на здравето на обитателите на жилището.

При спазване на посочените по-горе изисквания за температурния режим на затопляне, то паркет за подово отопление е добър избор. Може да се използва паркетна дъска, многослойна паркетна дъска. Сериозно внимание следва да се обърне на монтажа. Това е отговорна работа и от нея до голяма степен зависи доколко паркет за подово отопление ще се ползва дълги години.

Всеки пропуск по отношение на основата, върху която се монтира, както и начина на свързване влошават изпълнението. Всяка грешка влошава качествата на подовото покритие и намалява срока на ползването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *