Отлепване на ретината

Ретината е разположена в дъното на окото. Отлепването на ретината всъщност е своеобразно отдръпване от традиционното й местоположение. Така зрението не може да функционира правилно и се стига до пълната му загуба.

Известно е, че силното късогледство може да причини отлепване на ретината. Категоричен симптом за това е появата на светлинки в полезрението, наподобяващи светкавици.  Появата и на някакви мътни петна, карсноречиво говори за отлепване на ретината.

Когато започнат да ви се появяват светлини и мътнини, веднага си вземете час за офталмолог.

Специалистът ще подложи ретината ви на изследвания.

Като начало в кабинета ще направят разширяване на зениците с помощта на офталмоскоп. Така докторът ще може да разгледа ретината в детайли. Там, където няма разкъсване, офталмологът ще използва аргон лазер. Така ще се уплътни ретината в зоната на риск.

В случай, че бъде установено разкъсване, ще бъде предписана операция, и то спешно. По оперативен начин ретината ще може да бъде възстановена в първоначалния си вид. Ако се забавите и ретината остане твърде дълго в отлепено състояние, а шансът да се възстанови зрението ви, ще намалее значително.

Наред с лечението, се препоръчва да се храните с определени храни, които ще способства за по-бързото възстановяване на ретината и, респективно, на зрението.

Наблюдава се укрепване на ретината, когато в менюто има продукти, съдържащи антиоксиданти. Богати на антиоксиданти са витамините от група Е и С. Омега 3 мастните киселини и каротиноидите са също толкова важни за оздравителните процеси в ретината.

Това означава, че в менюто си трябва да присъстват пълнозърнестите храни, тлъстата риба, черен дроб, морски дарове, млечни продукти със средна масленост.

Не пропускайте зеленчуците като зеле, цвекло, моркови, чесън, копър, джинджифил и др.

Хубаво е да закусвате с овесена каша, елда или макарони от тъмно брашно. Сушените плодове и ядки са също в полезния списък. Ягодите, къпините, малините и шипките са ценни за лечението на това заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *