Откъде да вземем минералите, от които тялото се нуждае?

Въпросът за минерализацията на питейната вода е спорен. В този случай противниците обикновено се разделят на два лагера: някои се страхуват от „дестилираната“ вода от филтъра за обратна осмоза, докато други, напротив, се страхуват да не се сдобият с камъни в бъбреците заради по-голямото количество калций и магнезий в прекалено твърдата вода. И двата лагера искат да знаят как да задоволят ежедневната нужда на организма от хранителни вещества и не са наясно дали питейната вода може да помогне за поддържане на баланса на минералите.

Смята се, че когато водата е бедна на така наречените „полезни минерали“, тя със сигурност ще „изхвърли“ калция от тялото и ще отслаби костите. За да разсеем съмненията, изследвахме какво съдържа обикновената умерено солена вода и изчислихме колко грама сух остатък от сол се съдържат в 2 литра обикновена чешмяна вода.

И така, ще ви паднат ли зъбите, ако пиете дестилирана вода?

Идеята за ефекта на водата върху загубата на зъби е мит без научна основа. Човек получава всички необходими вещества не от водата, а от храната. Например жителите на скандинавските страни, където водата традиционно е много мека, не само се чувстват чудесно, но дори са известни със своята атлетична физика.

Някои минерали всъщност се намират във водата. Сред тях е NaCl – обикновена готварска сол, която използваме в кухнята. Намира се в изобилие и в много храни, като водорасли, риба, яйца. Водата съдържа още калий, калций и магнезий. Калият се съдържа в сушените плодове, боб, ядки, особено шам фъстък. Магнезий може да се получи от всички зеленчуци, билки, елда и кашу, както и от овесените ядки, бадеми и грах. Храни като сирене, извара, бадеми, овесени ядки и чесън могат да помогнат за поддържане на калциевия баланс. Ежедневната нужда може да бъде допълнена само със 100 грама сирене. Докато се опитвате да постигнете същото чрез пиене, ще трябва да изпиете поне 17 литра обикновена чиста вода.

Задачата на питейната вода е да участва в метаболитните процеси и да помогне за премахването на токсините от тялото, без да добавя нови. Считането на чаша вода като мултивитамин определено няма логика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *