Лечение на черен дроб

Лечение на черен дроб

По принцип, никой не вярва, че може да „хване” по-сериозна болест, докато това не се случи. Хората се доверяват на себе си прекалено много, не взимат мерки, не се вслушват в съвети, а накрая се оказват в борба с живота.  Точно една такава битка олицетворява сблъсъка между болния черен дроб и желанието за живот.

Една болест на този орган, носи името чернодробна стеатоза. Тя се предизвиква от инфекциозни заболявания, туберкулоза, прехранване или недохранване, алкохолизъм, захарен диабет, заболяване на белите дробове или сърцето. Когато болестта е в начална фаза, хората няма оплаквания, но в напреднал стадий, симптомите са намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни, гадене, тежест. Тогава черният дроб се уголемява и се чувства болка при допир. Езикът ви става изгладен и се зачервява. Обикновено, ако стеатозата е масивна, се наблюдават и нарушени чернодробни функции. Изобщо, много ясно си разбирате, че е време за консултация и предприемане на лечение на черен дроб.

За тази болест се препоръчва спазването на диета. Трябва да създадете баланс и да се отървете от всички тежки и мазни храни, които натоварват организма. Хубаво е да приемате много плодове, зеленчуци, течности, напитки, съдържащи разни витамини, шипков чай. В никакъв случай не се разрешава пушенето и пиенето на алкохол. Трябва да се заемете сериозно със започнатото лечение на черен дроб, особено ако проблемът ви е свързан със захарен диабет и затлъстяване. Предписват се лекарства с хепатопротективна функция. Ако хванете болестта в началото, шансът ви да се възстановите е голям.

Ако, обаче, не се усетите и стеатозата премине в по-късен стадий, при който не сте преминали успешно лечение или са се появили усложнения, това определено не е добре за вас.

Общо казано, активното и успешното лечение на черен дроб, се състои в забраната на някои неща, като алкохол, захар и мазни храни, и увеличаване консумацията на други – плодове, зеленчуци, витамини и течности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *