Проблемите започват когато няма смяна на щрангове

При закупуване на ново жилище всеки е длъжен да се осведоми предварително, в случай че то се намира в стара кооперация, дали е извършвана въобще процедурата смяна на щрангове. Това е една особено необходима процедура, която влиза във ВИК услугите. Самото извършване смяна на щрангове се налага, ако са налице някои явления, които подсказват евентуална неизправност.

Едно от тях е, ако сумата за плащане на водата се покачва без да има определена причина. Другата е, ако се пусне кранчето на чешмата водата да тече първоначално добре, а после струята й да намалява без причина. Това вероятно се дължи на някакво запушване на металната тръба, вероятно с налепи и ръжда по техните стени. Освен това, ако има редовно наличие на течове, това също е вероятно един признак, че трябва да се извърши процедурата смяна на щрангове.

По принцип старите тръби, които са се използвали преди десетилетия, са метални и чугунени. Проблемът при тях е, че с течение на времето те стават ръждиви и събират каменни налепи, всичко това, не е здравословно за обитателите на дома, а също така има опасност и от наводнение. Поради това и самата вода променя не само качеството си, а и цвета си.

Това налага тяхната подмяна с нови щрангове и тръби, които са полипропиленови, направени от специална пластмаса и по специфична технология, така че да отговарят на съвременните изисквания и да са устойчиви на големи натоварвания. Те, за разлика от металните тръби, не ръждясват и не събират никакви налепи. Ако случайно се развалят, подмяната им е бърза и лесна, а също така и сравнително евтина.

Ето защо една смяна на щрангове, тоест подмяната на старите хоризонтални и вертикални тръби с нови полипропиленови, е необходима процедура, тъй като освен тях, се сменят и всички останали тръби, кранове и връзки. Така се намалява вероятността от течове и от аварии въобще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *