Как да изберем слънчеви очила според вида на защита?

Слънчевите очила са не само стилен аксесоар, който често служи като „черешка на тортата“ за изграждане визията на притежателя си, но и оптика с положена върху нея защита от слънчевата светлина. Всякакви модели слънчеви очила със защити може да откриете на адрес: www.sunglasses.bg.

Говорейки за вида защитата на тези аксесоари, на първо място имаме предвид материала, от който са направени.

Абсолютно всички стъкла за модерни слънчеви очила са изработени от:

Поликарбонат (специален вид пластмаса) или стъкло.

Всеки материал има своите недостатъци и предимства спрямо другия. Например стъклените лещи предпазват добре от пряка слънчева светлина, издържат на драскотини и други механични повреди и са по-устойчиви на екстремни температурни условия. Сред техните недостатъци могат да се различат крехкостта, опасност от травма (говорим за нараняване от фрагментни чстици) и сравнително голяма маса в сравнение с продуктите, изработени от поликарбонат. Що се отнася до самия поликарбонат, изработените от него очила са леки, отлични за спорт и по-малко податливи на травма. С течение на времето обаче материалът е склонен към потъмняване, което води до това, изделието да стане неизползваемо. Освен това пластмасовите лещи, както вече клахме са по-лесни за надраскване.

За повечето шофьори и спортисти е за предпочитане пластмасови стъкла, тъй като по време на евентуална авария, падане с такива няма да се причинят щети при удар.

Как да изберем степента на защита

Ако говорим за вида на защитата, тогава е важен не само основния материал на стъклата, но и покритието, с което са изработени. Благодарение на специално покритие, очилата могат да отразяват или абсорбират светлина и/или отблясъци.

Видове стъклени покрития поглъщащи светлина (тонирани, тоест боядисани в различни цветове) има много на цвят. Всеки цвят има свои собствени характеристики, например кафяво или зелено увеличава контраста на възприятието; жълтото и розовото ще премахнат прекомерното напрежение от очните мускули, а оранжевият цвят ще е идеално подходящ за неутрализиране ослепителния цвят в тъмното.

Поляризиране – такива лещи имат висок контраст и също така перфектно предпазват очите от светкавици или дълги фарове на наближаващ автомобил.

Фотохромичните – тези очилата често се наричат хамелеон, защото са в състояние да променят цвета на лещите в зависимост от нивото на осветеност на заобикалящото пространство. Накратко, колкото по-ярка е околната среда, толкова по-тъмен ще става / бъде обективът. Тези очила са особено добри за тези, които искат да защитят очите си от ултравиолетово лъчение.

Днес има само пет градуса (или видове) филтри, използвани при производството на класически слънчеви очила: „0“ – всъщност не осигурява защита от слънчева светлина и изкуствени лъчи. През нея преминават поне 80 процента от светлината през стъклото.

„1” или „2” – предават съответно от 43 до 80 и от 18 до 43 процента от светлинното излъчване.

„3“ – очила за любителите на светли, слънчеви дни край морето или мразовити снежни дни, когато слънцето, отразяващо се от снежните преспи, заслепява още повече. Този тип филтър няма да допусне повече от 18 процента от светлинните лъчи към очите.

„4“ от 3 до 8 процента от „пропускане на светлина“ е подходящ за тези, които често работят с ярко осветление (сцена, фото арт).

За да може закупеният модел да се превърне не само в аксесоар, но и да помогне при светло, слънчево време, като спаси собственика от необходимостта да прекара целия ден изтощен от ярка светлина, по-добре е да се даде предпочитание на филтри от тип 3 и 4.

Да обобщим най-важното – основните критерии за избор на материал от лещи и вид покритие за слънчеви очила могат да варират в зависимост от средата, в която най-често се планира да се използват. Например, ако говорим за шофьор, който иска да защити очите си от проблясъци на светлина от фарове на насрещни автомобили, тогава е по-добре да си купи продукт с поляризиращо покритие, но спортист любител, който бяга на стадиона в слънчев ден, няма да се нуждае от скъпи „полароиди“, т.е. и той ще може да избере модел с тонирано стъкло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *