Как да изберем матрак

Храним се правилно, занимаваме се със спорт и се опитваме да прекарваме повече на открито. И въпреки това много хора се оплакват от безсъние и хронична умора, постоянно главоболие и апатия. И само малцина в крайна сметка осъзнават, че основният проблем е, че трябва да обърнат внимание на своите матраци.

За какво да внимавате, когато избирате матрак?

Най-добрият матрак е този, който се избира конкретно според спецификите и изискванията даден човек.

Затова и необмислената покупка най-често води до разочарование. Но всичко може да бъде различно, ако не разчитате на други хора, а поемате пълната отговорност за това, какъв тип матраци е най-добрият вариант за вас. Поинтересувайте се за различните типове, пълнежи, както и научете кои са най-важните критерии при избора.

Кой матрак да изберем -с или без пружини?

Пружинните матраци са добре познати на всички. Те се продават от много години и вече са си извоювали репутацията на надеждни и издръжливи. Пространството между тапицерията и пружините е запълнено с пълнител. Неговата задача е да преразпредели тежестта, да добави допълнителна твърдост или, точно обратно – да придаде малко мекота, ако матракът е прекалено твърд. Пълнителите могат да са изработени както от естествени, така и от синтетични материали.

Безпружинните  могат да бъдат изработени от монолитни латексови блокове или да са многослойни, от естествени или синтетични компоненти. Височината на безпружинните ортопедични матраци е 12-14 сантиметра, а зоните с различна твърдост се оформят от производителя с помощта на поредица от разрези и отвори. Характерно за тях е, че дори и след няколко години експлоатация не скърцат и остават напълно безшумни.

Избор на височина и размер на матрака

Матракът трябва точно да съответства на размера на леглото, тоест да не виси от него, нито да оставя празнини по краищата. Минималният препоръчителен размер на спалното място се изчислява лесно – просто добавете към височината си 20 сантиметра. Колкото до ширината, тя е стандартна – единичното легло е широко 80 сантиметра, а двойното – 160 сантиметра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *