Чисто и практично – отопление с пелети

Тук имаме за цел да обясним какво е това понятие пелети? Това е една нова сравнително терминология за нов вид отопление, която не всички точно знаят какво представлява. Да започнем с това какво е това. Става дума за един вид гориво, което се прави главно от остатъци от дървесина, които имат цилиндрична малка форма за лесно използване и складиране.

Трябва да се внимава къде се съхраняват, и непременно на място, където няма влага. Предлагат се обикновено пакетирани по 15 или 50 килограма, или насипно. Използват се в котли или камини за пелети и са изключително икономични и ефикасни при затопляне на всякакъв вид помещения. Ако взимате котле за пелети, то то може да се постави в мазе или килер, или друго място във вашия дом, което е скрито от погледа. Що се отнася до камините с пелети, то те са изключително красиви и функционални.

Какъвто и от двата начина за отопление да изберете, трябва да знаете че и двата имат автоматични функции, благодарение на които могат да се включват и изключват сами, а също така могат да се регулират относно начина и времето на горене. От казаното до тук става напълно ясно за изключително по-добра технология на затопляне, която е и изключително екологична и чиста, в сравнение с традиционните с дърва, газ, нафта, въглища и ток.

Напоследък даже се наблюдава инициатива, подета от Столична община и по европейски проект, във връзка с председателството на България в Европа, за подмяна на отоплителните тела на домакинствата с нафта или въглища с екопечки с пелети. Можем само да се надяваме в скоро време те да бъдат заменени на много повече места, за да може от една страна да се затоплят по-добре хората, а от друга страна да се мисли повече за околната среда и за справянето на проблема със замърсяването на въздуха и атмосферата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *