Защо е нужно кръщенето

Кръщенето е първото и най-важно тайнство, с което започва духовния живот на всеки човек. В нашата православна религия кръщаването на деца сега се прави сравнително често от родителите. Има и много родители, които се замислят за кръщаването на своите деца, не винаги ясно разбират за какво е нужно, кога е добре да кръстят детето си и как преминава самия обред.

От древността до наши дни кръщенето предизвиква много спорове. Много хора считат, че децата са безгрешни и за това не се налага да се кръщават. Други смятат, че кръщаването на детето в неосъзната възраст е нарушаване на неговата за свободен избор в бъдеще.

От гледна точка на православната църква при кръщаването на детето то най-напред се освобождава от първородния грях на родители и кръстници, а така също в детска възраст въпреки, че детето не може да разбере учението на Христос, то може да приеме в душата си Божествената благодат. Нали детето се нуждае и от духовна храна, не само от физическа.

От незнание често родителите смятат, че трябва да кръстят своето дете, за да го защитят от болести, неприятности, от зли очи, или детето да си има свой Ангел-пазител. Всъщност кръщенето е първото встъпване в църквата. Само след този обред човек може да участва във всяко друго тайнство на църквата, чрез което получава Божията благодат за правилен жизнен път.

Кръщенето е духовно раждане на човека, начало на неговия път към спасение, към Бог за дълъг живот. Счита се, че с кръщаването детето получава своя Ангел, който ще му помага да върви по правилния път към Бог. Духовното раждане, както и физическото, може да бъде само веднъж в живота.

Подготовката за духовното раждане на детето не е по-маловажна от тази за физическото му раждане. Процесът на подготовка може да се раздели на няколко етапа.

Най-напред родителите трябва да изберат храма за кръщаването на своето дете. Важно е, църквата да бъде за тях както се казава „на сърце и душа”. Трябва да се знае, че в нея ще се прекара доста време за самия обред. Сами да определите добрата възраст за кръщенето на детето си. Друг важен етап в подготовката е изборът на кръстници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *