За доброто на всички – професионален домоуправител

Изборът на домоуправител все по-често създава проблеми, защото няма желаещи да се занимават с опазването на общата собственост. Това е отговорна работа, която за да се изпълнява е нужно свободно време. Поради всеобщ проблем на пазара се появиха фирми, които предлагат професионално управление на общата собственост съгласно закона за етажната собственост.

За да се ползва тази услуга е необходимо да се сключи договор с фирмата и редовно да се плащат месечните такси от всеки собственик. За всичко това е необходимо решение на общото събрание на собствениците, на което да се разгледат различни оферти и да се избере фирма.

Професионалният домоуправител е запознат със закона за етажната собственост и ще го прилага компетентно. Той няма да има проблеми с разрешаване на спорове между съседите, защото ще бъде обективен като външен наблюдател. Не трябва да се забравя, че професионалния домоуправител няма други задължения, освен грижата за вашата собственост. Той получава заплата за тази работа. Негово е задължението да завежда домовата книга, да отчита приходни и разходни документи, да свиква по важни въпроси общо събрание на собствениците. С компетентното професионално управление се следи за спазване на вътрешния ред, за поддържане на чистота в общите части, което създава добри условия за живущите в кооперацията.

За всички ремонти, които предстоят да се правят в кооперацията платеният управител информира собствениците и те следва да решат кой е най-спешен. В старите кооперации се налага да се сменят щрангове, да се направи нова дограма на стълбището, ремонт на покрива. Управителят събира оферти от различни фирми и ги предлага за одобрение на общо събрание.

Професионалният домоуправител разплаща всички общи сметки – ток, вода, асансьор, и следи за техническата изправност на асансьора. Към него се обръщат всички живущи в кооперацията при проблем с вода, ток, канализация. С професионалното управление по-лесно се решават въпросите с намиране на чистач за стълбище и мазе, за поддръжка на външен двор, за почистване на снега и ледените висулки.

За да намерите подходящ професионален домоуправител е добре да разгледате различните предложения в интернет. Обърнете внимание на предлаганите цени и какво включва пакета услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *